matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pooomocy
Antoś:
Oblicz pole powierzchni i objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego wiedząc ,że krawędź boczna k=6 , a kąt alfa między krawędzią, a płaszczyzną wynosi 60
o
13 lis 16:06
Antoś:
Odświeżam , pomoże ktoś ?
13 lis 17:21
dero2005:
l = 6
H
√
3
= sin 60
o
=
l
2
H = 3
√
3
H
= tg 60
o
=
√
3
2
3
h
p
9
h
p
=
2
3
h
s
=
√
H
2
+ (
1
3
h
p
)
2
=
√
13
2
2
a =
√
3
h
p
= 3
√
3
3
a
2
√
3
27
P
p
=
=
√
3
4
4
3
27
P
b
=
a*h
s
=
√
39
2
4
27
P
c
= P
p
+ P
b
=
(
√
3
+
√
39
)
4
P
p
*H
81
V =
=
3
4
13 lis 18:07