Macierze
Natali: Dla jakiej wartości parametru x wektory a = (−3, 1, −2) , b = (4, 0, 3) , c = (9, x, 7) leżą
na jednej płaszczyźnie?
13 lis 15:41
wredulus_pospolitus:
iloczyn wektorowy każdej z tych par wektorów musi być taki sam (z dokładnością co do
skierowania)
13 lis 15:43
Natali: Zależy mi na szybkim zrobieniu zadania, mam z tego jutro zaliczenie jak nie oddAM obleje. Mam 3
kartki tych zadań
13 lis 15:45
Natali: Proszę
13 lis 15:52
MQ: Wektory te leżą na jednej płaszczyźnie, jeśli wektor c jest kombinacją liniową wektorów a i b.
Czyli trzeba znaleźć takie α i β, żeby:
αa→+βb→=c
α i β wyznaczysz z porównania składowych pierwszej i trzeciej tej sumy ze składową pierwszą i
trzecią wektora c.
Mając wyznaczone α i β wyznaczysz wartość x z porównania składowych drugich.
13 lis 17:11