Rozłóż na czynniki wyrażenia:
Agataku: Rozłóż na czynniki wyrażenia:
m)a2+b2−c2−2ab
n)a4+b4
może ktoś wyjaśnić z jakich wzorów powinnam skorzystac przy tych wyrażeniach?
13 lis 15:41
Radek:
a2−2ab+b2−c2
(a−b)2−c2
(a−b−c)(a−b+c)
a4+b4
(a2+b2)2−2a2b2
(a2+b2)2−√2ab
(a2+b2−√2ab)(a+b+√2ab)
13 lis 15:43
Kejt:
m) proponuję skorzystać z: (a−b)2=a2−2ab+b2
a następnie z:
a2−b2=(a+b)(a−b)
n) tutaj trzeba pokombinować ze wzorem (a+b)2=a2+2ab+b2
sprawa nie jest prosta, ale wykonalna, pomyśl sama, jak nie dasz rady to podpowiem co dalej
13 lis 15:46
Agataku: dziekuje

jeszcze jedno pytanie, gdyz mam watpliwosci co do zapisu
a
4+b
4
(a
2+b
2)
2−2a
2b
2
(a2+b2)2−√2ab
(a
2+b
2−√2ab)(a+b+√2ab)
mozna w ten sposob czy to przeoczenie i powinno sie zapisac
(a2+b2)2−(√2ab)2 ?
13 lis 17:28
Kostek: tak ale potrzebne to jest ?
13 lis 17:33
Agataku: a przy rozpisywaniu nie jest to potrzebne?
13 lis 17:53
Mila:
(a2+b2)2−(√2ab)2 ma być, dobrze zauważyłaś. Zgubiony został nawias i 2 potęga
13 lis 17:58
Agataku: dziękuję serdecznie
13 lis 18:00
Agataku: W koncowym wyniku tez chyba zgubiono potegi przy a i b w drugim nawiasie,
ale najwazniejsze ze wiem skad taki, a nie inny rozklad na czynniki,
dziekuje wszystkim jeszcze raz

Pozdrawiam,
Agata
13 lis 18:07