O shit :D
Hajtowy: Oblicz prawdopodobieństwo że spośród 7 przypadkowych osób co najmniej 2 urodziły się
w tym samym dniu tygodnia.
Oto jest pytanie

Jak to zrobić xD
13 lis 15:34
wredulus_pospolitus:
z przeciwnego najlepiej ... 1−P(każdy urodził się w innym dniu

)
13 lis 15:38
Hajtowy: A jakoś tak więcej?
13 lis 15:50
wredulus_pospolitus:
ale co więcej
| | 7! | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| <−−− Ω została zbudowana dla osób 'rozróżnialnych' |
| | 77 | |
dlatego kolejność jest brana pod uwagę
13 lis 15:52
Hajtowy: A skąd tam się wzięło 7! i 7
7 ?
Wytłumaczysz to jakoś jaśniej?
13 lis 15:53
Hajtowy: |Ω| = 7!
|A| = 77
Ale dlaczego o ile tak...?
13 lis 15:54
wredulus_pospolitus:
odwrotnie własnie
13 lis 15:57
Hajtowy: |Ω| = 7
7 −> 7 osób i każdej przyporządkowujemy 1 z 7 dni tygodnia?
|A|=7! −> bo każda z tych osób ma się urodzić w innym dniu tygodnia?
A dlaczego zastosowałeś P(A)= 1 − P(A')
13 lis 15:59
wredulus_pospolitus:
|Ω| = 77 bo:
Antek może się urodzić w dowolnym z 7 dni
Bartek także w dowolnym z 7
Ciamciek także
Daniel także
Edgar także
Franek także
Geniu także w dowolnym z 7 dni
więc masz 7*7*7*7*7*7*7 = 77
|A| = 7!
aby każdy był urodzony w innym dniu to:
Antek może się urodzić w dowolnym z 7 dni
Bartek już tylko w dowolnym z 6 (w końcu jeden dzień zajął Antek)
Ciamciek juz tylko w dowolnym z 5
Daniel już tylko dowolnym z 4
Edgar już tylko dowolnym z 3
Franek już tylko dowolnym z 2
Geniu ma tylko jedną możliwość
i masz: 1*2*3*4*5*6*7 = 7!
13 lis 16:00
Hajtowy: No ale dlaczego zastosowałeś P(A)= 1 − P(A') ?
13 lis 16:01
wredulus_pospolitus:
czemu z odwrotnego

bo łatwiej jest obliczyć prawdopodobieństwo, że każdy urodził się innego
dnia (bo tylko taka możliwość wyklucza zajście sytuacji, którą masz wyliczyć) niż obliczenie
prawdopodobieństwa, że:
1) dokładnie 2 urodzi się w tym samym dniu a reszta każdy w innym
2) dokładnie 3 urodzi się w tym samym dniu a reszta każdy w innym
3) dokładnie 4 urodzi się w tym samym dniu a reszta każdy w innym
4) dokładnie 5 urodzi się w tym samym dniu a reszta każdy w innym
5) dokładnie 6 urodzi się w tym samym dniu a reszta każdy w innym
6) wszyscy urodzą się w tym samym dniu
7) dokładnie 2 urodzi się w tym samym dniu, 2 inny w innym 'tym samym' dniu a reszta każdy w
innym
8) dokładnie 3 urodzi się w tym samym dniu, 2 inny w innym 'tym samym' dniu a reszta każdy w
innym
9) dokładnie 3 urodzi się w tym samym dniu, 3 inny w innym 'tym samym' dniu a pozostały w
jakimś innym dniu
10) dokładnie 4 urodzi się w tym samym dniu, 3 inny w innym 'tym samym' dniu
11) 10) dokładnie 5 urodzi się w tym samym dniu, 2 inny w innym 'tym samym' dniu
nie sądzisz
13 lis 16:05
wredulus_pospolitus:
i jeszcze
12) dokładnie 2 urodzi się w tym samym dniu, 2 innych w innym 'tym samym' dniu, a jeszcze 2
innych w innym 'tym samym' dniu, a ostatni jeszcze w innym dniu
13) dokładnie 3 urodzi się w tym samym dniu, 2 innych w innym 'tym samym' dniu, a jeszcze 2
innych w innym 'tym samym' dniu
13 lis 16:06
Hajtowy: Nom

Masz racje

A' − "każda osoba urodziła się innego dnia"
Tak?

Czy muszę jeszcze wziąć to "1− ..."
13 lis 16:07
Hajtowy: | | 7! | | 6! | | 76 − 6! | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| =1− |
| = |
| = |
| | 77 | | 76 | | 76 | |
Tak?
13 lis 16:09
wredulus_pospolitus:
musisz 1− ...
bo chcesz obliczyć ... że co najmniej 2 się urodziło w tym samym dniu
a na chwile obecną masz jedynie jakie jest prawdopodobieństwo, że KAŻDY urodził innego dnia
13 lis 16:12
wredulus_pospolitus:
tak
13 lis 16:12
Hajtowy: Czyli ta druga opcja

Ale jakiś dziwny wynik mi wyszedł...
13 lis 16:13
wredulus_pospolitus:
zapewne masz rację ... ja zawsze zostawiałem w 'zgrabnej' formie bez wyliczania tych potęg i
innych silnii
13 lis 16:16
Hajtowy: Dzieki wielkie
13 lis 16:20