elementy statystyki
zedi: W klasie 5, która liczy 28 osób ze sprawdzianu było 13 ocen dopuszczających, a pozostałe to 3 i
4. Średnia ocen ze sprawdzianu wynosi 2.75
Oblicz liczbę ocen 3 i 4
Proszę chociaż o nakierowanie
13 lis 15:21
wredulus_pospolitus:
a pozostał
ych miało być

2,75*28 = ... −−− taka jest suma ocen ze sprawdzianu
13*2 = ... −−− taka jest suma dwój
odejmij te dwie wartości −−− taka musi być suma 3 i 4
28−13 = ... −−− ile w sumie jest 3 i 4
tworzysz układ równań przyjmując te dwie ostatnie linijki jako dwa równania (ilczba 3 to x ...
liczba 4 to y)
13 lis 15:27
zedi: chodzi o to, że 13 ocen to dopuszczające a pozostałe oceny to dostateczny i dobry (3 i 4)
13 lis 15:29
zedi: mogę jeszcze raz prosić o pomoc? Nie wychodzi mi to
13 lis 15:43
wredulus_pospolitus:
to napisz nam co Ci wychodzi
jaki jest Twój tok rozumowania
13 lis 15:44
zedi: właśnie nie wiem jak się za to zabrać
13 lis 15:54