Wielomiany
elongacja: Rozłóż wielomian na czynniki
y=5(x−1)5−20(x−1)4
13 lis 14:27
elongacja: proszę o przebieg bo wynik znam
13 lis 14:28
wredulus_pospolitus:
5*a
5 − 20*a
4 ... co z tym można zrobić

(wyłącz przed nawias 'co się da')
13 lis 14:28
elongacja: hahaha.. dobre u mnie nic sie nieda... nie pisałabym tu jak bym to kur... rozumiała! a odp. "A
co z tym można zrobić" mi nic nie daje
13 lis 14:30
wredulus_pospolitus:
5a
5 − 20a
4 to inaczej 5*a*a*a*a*a − 4*5*a*a*a*a
a teraz

co można 'wyłączyć' przed wspólny nawias ?
13 lis 14:32
bezendu: polski trudny język ?
13 lis 14:33
elongacja: skąd ty tu "a" wziąłeś? takie coś mi nic nie daje. nie było mnie na lekcjach i nic totalnie z
tego nie rozumie ...
13 lis 14:34
wredulus_pospolitus:
po pierwsze: bez rzucania tutaj zawodami ... może Ty jesteś na takim etapie, że lubisz zawodami
rzucać ... ale ja już z tego wyrosłem, więc z łaski swojej się dostosuj
po drugie: gotowca ode mnie nie dostaniesz ... to forum powstało, aby 'nakierować' młode umysły
na rozwiązanie ... i ja się tej filozofii trzymam −−− rusz główką, wpadniesz na pomysł i wtedy
zobaczysz, że 'ale to proste jednak było'
13 lis 14:35
wredulus_pospolitus:
zapomnij na chwile o swoim przykladzie ... zrób mój
13 lis 14:35
elongacja: nie wiem, może nie do końca przeczytałeś co napisałam. Nie było mnie i nie OGARNIAM tego. A
takienakierowywanie mi nic nie da bo mój umysł jest Biologiczny nie matematyczny... to tak
samo jak ja bym Ci napisała że elongacja to 2 etap procesu np. transkrypcji i każe Ci ten etap
na podstawie tego opisać bo przecież Cię nakierowałam... i co opiszesz go?
13 lis 14:39
wajdzik: Nie porównuj biologii do matematyki. Biologii musisz nauczyć się na pamięć, matematykę musisz
po prostu zrozumieć
13 lis 14:40
elongacja: nie do końca bo wykucie regułki Ci nic nie da jak jej nie umiesz odnieść do praktyki. Krzyżówki
genetycznej nie wykujesz na pamięć bo jest miliardy kombinacji..
Prosiłam o przebieg... bo nie jestem matematyk który kocha kombinować nad zadaniem... ja
potrafie zrozumieć zadanie dopiero jak go widzę całe... i większość ludzi (poza matematycznymi
mózgami) rozumuje tak jak ja
13 lis 14:44
wajdzik: Czas który przeznaczyłaś na napisanie tego tekstu wystarczyłby na dobre przemyślenie tego
zadania.
13 lis 14:46
wredulus_pospolitus:
hahaha ... 'umysł biologiczny' ... jeszcze trochę to będą ludzie się tłumaczyć, że mają 'umysł
geografii Europy Środkowo−południowej'
a jakbyś wyłączyła przed nawias mając takie wyrażenie 3x − 6
13 lis 14:49
elongacja: już myślałam i do żadnego logicznego rozwiązania nie doszłam... pokreśliłam całą kartkę i nic
mi nie wyszło. znaczy się wyszło, ale źle
13 lis 14:49
wredulus_pospolitus:
a przy okazji Ciebie muszę zmartwić −−− 'w biologii' (jako nauce) masz od tony matematyki
(głównie statystyki)
13 lis 14:50
Radek:
13 lis 14:50
wredulus_pospolitus:
jeszcze raz −−− skończ dyskusję i pomyśl
3x−6 .... co można 'wyłączyć' przed nawias i dlaczego

13 lis 14:51
MQ: Ludzie

Tracicie tylko czas −− to jest przypadek nieuleczalny.
Dać gotowca, albo olać.
Ja głosuję za olaniem.
13 lis 14:51
wredulus_pospolitus:
MQ −−− pomimo opinii panującej na tym forum (wśród podobnych przypadków) odnośnie mej osoby ...
ja się tak łatwo nie poddam i postaram się 'pomóc' tejże niewiaście
13 lis 14:54
elongacja: tylko, że nie każdy się zajmuje statystyką... zresztą nie ma to sensu... zawsze można było
uzyskać odpowiedź i atmosfera była miła... a teraz na ciebie każdy najeżdża... ludzie
zrozumcie, że nie każdy tak łatwo rozumuje matematykę. prosiłam na początku grzecznie o
przebieg a dostałam wiele nie za miłych odpowiedzi...
13 lis 14:55
wredulus_pospolitus:
po raz kolejny apeluję abyś wyłączyła funkcję: "ja jestem niewinna, ruszcie dupę i mi to
rozwiążcie" i na spokojnie spojrzała na przykład:
3x−6 <−−− co tutaj można wyłączyć przed nawias
A jeżeli nadal masz zamiar pisać, że nie jesteś stworzona do takich rzeczy ('kombinowania nad
zadaniem') to wiedz, że coś takiego rozwiązywało się (jak teraz to nie wiem) w okolicach 4
klasy podstawówki.
13 lis 14:58
elongacja: Dziękuję za dalszy ciąg obrażania mnie. Nikomu nie każe "ruszać dupy" i nikt Cię nie zmusza do
pomocy mi. Przepraszam, że Cię obraziłam mówiąc szczerze, że nie potrafię tego rozwiązać .
Wiem co w tym wyłączyć przed nawias 3. ale to mi nic nie daje bo ja nie wiem jak ruszyć tamten
przykład.
13 lis 15:04
wredulus_pospolitus:
wiesz, ze 3 trzeba ... no to super
czyli z
3x−6 = 3*(.... co tutaj...)

idziemy od łatwiejszego do trudniejszego przykładu ... masz braki od któregoś momentu −−−
trzeba trafić na ten moment i go pokonać ... innego sposoby nie ma
13 lis 15:07
elongacja: 3(x−2)
takie przykłady rozumiem, ale nie wiem jak tą potęge tam ruszyć.
13 lis 15:11
wredulus_pospolitus:
ok ... no to jakby było
3a
2 − 6a to co by się wyłączyło
13 lis 15:12
wredulus_pospolitus:
pamiętaj, że
3a2 to inaczej 3*a*a
6a to inaczej 2*3*a
13 lis 15:12
elongacja: 3a(a−2)
13 lis 15:14
wredulus_pospolitus:
okey
a ja będzie w takim razie 5a
5 − 20a
4
13 lis 15:15
elongacja: 5a4(a−4) ?
13 lis 15:18
wredulus_pospolitus:
dokładnie
a teraz 5(x−1)
5 − 20(x−1)
4
co tutaj będzie
13 lis 15:19
elongacja: no właśnie i tu mi się pojawia problem bo są w nawiasie 2 cyfry i nie wiem jak to ruszyć.
wiem że te 20 można rozpisać jaki 5*4 ale co z tym dalej... ani x ani nic tu więcej przed
nawias nie wyciągnę.
13 lis 15:22
wredulus_pospolitus:
(x−1) traktuj jak wcześniej traktowałaś 'a'
czyli jako "jakieś tam wyrażenie"
13 lis 15:23
elongacja: 5((x−1)5 − 4(x−1)4 ) ? nie umie się przestawić jak widzę tam 2 rzeczy w nawiasie cały czas
była 1 i nie było problemu bo wszystko widziałam.. a tu już nie potrafię niczego zobaczyć.
13 lis 15:28
wredulus_pospolitus:
jak bylo 'a'
to zrobilaś 5a4(a−4)
teraz zamiast 'a' masz '(x−1)'
więc będzie: 5(x−1)4*[(x−1) − 4]
13 lis 15:30
wredulus_pospolitus:
zamiast 'a' podstawiasz nawias '(x−1)'
13 lis 15:30
elongacja: i to bd dalej 5(x−1)4 * (x−5) ?
no właśnie z tym miałam problem bo jakoś dziwnie tak było mi całe (x−1) wyciągnąć przed nawias.
13 lis 15:34
wredulus_pospolitus:
ale teraz już wiesz
i np. na pewno będziesz miała coś takiego jak 'metoda grupowania wyrazów' przy wielomianach
(x−1)*(x−2) − (x−3)*(x−1) = (x−1)*[(x−2) − (x−3)] = ....
na tym samym to się wszystko opiera
nawias traktujesz jako 'całość' którą wyciągasz przed nawias.
wiemy już

rozumiemy już

wiemy jak zrobić analogiczne zadania

i jak ... da się
13 lis 15:36
elongacja: Da się i dziękuję. Grupowanie rozumiem bo na tym już byłam.
Długo trwało ale warto było

Podziwiam twoją zawziętość... wiem, że to ja zaczęłam się pierwsza rzucać ale od zawsze uczę
się w taki sposób, że analizuje krok po kroku rozwiązane zadanie i wtedy łatwiej i lepiej je
potrafie zrozumieć... dlatego takie powolne dociekanie mnie zdenerwowało bo zaburzyło moje
codzienne metody radzenia sobie z zadaniami.
13 lis 15:46
elongacja: To tak dla wytłumaczenia się,
...
Przepraszam .
13 lis 15:48
wredulus_pospolitus:
a ja Ci proponuję właśnie takie dociekanie od 'zalążka' prowadzić ... gdyż wtedy zauważysz, że
te wszelkie 'kobyły' to de facto parę elementów zapisane w rozległy sposób.
i więcej cierpliwości na przyszłość życzę
pozdrawiam
13 lis 15:49
MQ: Już miałem Ci
wredulus pogratulować i pocmokać na Twoją cierpliwością, ale...
jednak wymiękłeś o godz.
15:30 
Żartuuuję −−− naprawdę podziwiam
13 lis 17:45