Oblicz a_1 i q w ciągu geometrycznym,
Sebastian: Jeśli a2+a3=24 i a7=a8=5832.
Proszę o pomoc.
13 lis 14:00
bezendu:
Definicję ciągu to znamy ?
13 lis 14:04
Sebastian: Nie. Miesiac w szpitalu i nic nie umiesz xd
13 lis 14:06
13 lis 14:08
Sebastian: Dobra dzięki lecz godzina to za dożo w mojej sytuacji

. Potrzebuje to na gwałt.
13 lis 14:10
bezendu:
To zacznij na ''gwałt'' robić zadania z tego linku
13 lis 14:10
Sebastian: Na gwałt muszę ogarnąć 7 przedmiotów

. dobra nie ważne.
13 lis 14:12
bezendu:
Są rzeczy ważne i ważniejsze...
13 lis 14:13
Sebastian: Dokładnie, a wole pouczyć się na prace klasowe niż siedzieć nad praca domowa godzinę.
Oczywiście nie chodzi mi o gotowca tylko jakiś szybki sposób wzory do podstawiania itp.
13 lis 14:15
wredulus_pospolitus:
ogarnąć = 'naumieć'
a nie 'naumiesz' się jak ktoś za Ciebie zrobi, bo analogicznego przykładu już nie zrobisz
13 lis 14:16
PW: Rozumiem, że powinno być a
7+a
8=5832
Z definicji ciągu geometrycznego wynika, że istnieje liczba q≠0, taka że
a
3=a
2•q i a
8=a
7•q,
co oznacza że
| | ⎧ | a2+a2•q = 24 | |
| | ⎨ | |
|
| | ⎩ | a7+a7•q = 5832 | |
| | ⎧ | a2(1+q) = 24 | |
| | ⎨ | |
|
| | ⎩ | a7(1+q)=5832 | |
po podzieleniu stronami tych równań dostajemy
Jak wiadomo
a
7=a
1•q
6 i a
2=a
1•q,
zatem
q
5 = 3
5.
Funkcja potęgowa o nieparzystym wykładniku jest różnowartościowa, stąd
q=3.
Pierwszy wyraz ciągu obliczysz bez trudu.
13 lis 14:17
wredulus_pospolitus:
w linku masz wzory −−− wystarczy zajrzeć
masz tez przykłady wraz z rozwiązaniami −−− wystarczy zajrzeć
13 lis 14:17
bezendu:
rozpisz to z definicji...
a7=a1*q6 itd
13 lis 14:18
PW: O, licho, dłubałem sobie odpowiedź, a tu cała dyskusja, może niepotrzebnie tak dużo wyliczyłem?
13 lis 14:18
Sebastian: Tak to racja tylko ze w mojej sytuacji na ten moment porostu nie chce dostać jedynki z pracy
domowej, a wykorzystać ten czas na naukę na prace klasowa. Gdy przyjdzie czas na prace klasowa
z matematyki poświecę temu więcej czasu.
13 lis 14:19
Sebastian: Nie no spoko Bóg ci wynagrodzi. Chwała tobie.
13 lis 14:20
bezendu:
Wtedy nie ogarniesz bo będziesz miał braki...Więc lepiej poświęć teraz godzinkę na tą prace
domową niż cały tydzień na prace klasową
13 lis 14:21
wredulus_pospolitus:
powiem tak −−− juz od 11minut mogłeś patrzeć na wzory i zadania w linku ... zamiast tego nadal
dyskutujesz z nami, że nie chcesz (niby) gotowca
13 lis 14:21
Sebastian: Tak, a w miedzy czasie ogarniam historie.
Pisze używając głosu

taki nowoczesny jestem.
13 lis 14:22
bezendu:
Taki ''nowoczesny leń'' , że nawet w link nie potrafi kliknąć ?
13 lis 14:24
Sebastian: Kliknąłem, zobaczyłem i stwierdziłem ze zajmie mi to zbyt dużo czasu. Może to po prostu
zakończmy?
Ja w tej sytuacji muszę wszystko kalkulować co będzie dla mnie korzystniejsze, a Wy patrzycie
na mnie jak na "lenia".
13 lis 14:27
wajdzik: Sam stwierdzam, że gdyby nie internet to ludzie więcej by wiedzieli

Co prawda książki od
matematyki są teraz jakie są ...
13 lis 14:31
Sebastian: Tak to racja. Sam na prace klasowe uczę się z tej strony, a z książki biorę tylko przykłady.
13 lis 14:33