Fukncja liniowa - zadania
Kropka:
Zadanie1
Wyznacz liczbę m, a następnie oblicz wartość współczynnika kierunkowego funkcji liniowej,
wiedząc, że do wykresu tej funkcji należy punt A, jeśli y = (3 − 2m)x + 6; A(−2;8).
Zadanie 2
Oblicz wartość wyrazu wolnego b, wiedzac, że do wykresu fukncji liniowej należy punkt A, jeśli
y = −12x + b; A(−8;4).
Zadanie 3
Wyznacz liczbę k, a następnie oblicz wartość wyrazu wolnego we wzorze fuknkcji liniowej,
wiedząc, że do wykresu tej fukncji należy punkt A oraz
a) y = −2x + (5k + 8); A(2;−1)
b) y = (−3k + 4) + 8x; A(−2;0)
Proszę też o wyjaśnienie, co z czego wynika w rozwiązaniu, bo zupełnie się w tym gubię.
13 lis 13:40
wredulus_pospolitus:
1)
podstaw za x i y współrzędne punktu A
wyliczysz w ten sposób 'm'
podstaw to 'm' do wzoru funkcji i wyznacz współczynnik kierunkowy (liczba przy 'x') tejże
prostej
13 lis 13:42
wredulus_pospolitus:
2)analogicznie do (1)
3)analogicznie do (2) i (1)
13 lis 13:42
bezendu:
1) (3−2m)*(−2)+6=8
−6+4m+6=8
4m=8
m=2
a=3−4=−1 a=−1 a−współczynnik kierunkowy prostej
2) −0.5*(−8)+b=4
4+b=4
b=0
3) a)−4+5k+8=−1
5k=−5
k=−1
y=−2x+3 wyraz wolny b=3
b) −3k+4−16=0
−3k=12
k=−4
y=8x+16 wyraz wolny b=16
13 lis 13:48
Kropka: Zadanie 1
8 = (3−2m)(−2) + 6
8= −6 + 4m +6
−4m = −6 + 6 − 8
−4m = −8
m = 2
a = 3−2m
a = 3 − 2 * 2
a = 3 − 4
a = −1
Dzięki. Biorę się za następne...
13 lis 13:51
Kropka: bezendu, też dzięki, nie zdążyłam przeczytać, akurat robiłam pierwsze
13 lis 13:53
bezendu:
Ale już wszystkie są zrobione
13 lis 13:54
Kropka: Tym lepiej. Będzie z czym sprawdzić.
13 lis 13:57
wajdzik: Nie trzeba z niczym sprawdzać .. Bezendu zrobił wszystko dobrze.
13 lis 13:58
Kropka: Ale jak ja będę robiła, będę sprawdzać z tym, jak robił bezendu, bo jak tylko przepiszę jego
rozwiązania, to pewnie szybko zapomnę, jak to się robiło... To miałam na myśli.
13 lis 14:03
wredulus_pospolitus:
Jezu ... po prostu Kropko mnie teraz pozytywnie zaskoczyłaś −−− gdyby takich jak Ty by była
większość ... świat od razu byłby lepszy

powodzenia w takim razie życzę
13 lis 14:31