pomóżcie! :) nie wiem co za co podstawić, żeby obliczyć b i c
Marysia: podaj wzór funkcji f(x)=−3x2+bx+c wiedząc,że jest ona rosnąca w przedziale (−∞,4) i do wykresu
należy punkt A=(−1,4).
13 lis 13:22
irena_1:
x
w=−1
b=−6
f(−1)=4
f(x)=−3x
2−6x+c
−3*(−1)
2−6*(−1)+c=4
−3+6+c=4
c=1
f(x)=−3x
2−6x+1
13 lis 13:31
Bizon:
a<0 ....zatem parabola "smutna"
| | −b | |
Skoro rosnąca w przedziale (−∞,4) to xw=4 zatem |
| =4 |
| | 2a | |
a drugie równanie:
f(−1)=4
4=−3−b+c
Masz dwa równania i dwie niewiadome ...
13 lis 13:35
Bizon:
czyżby
irenko 
?
13 lis 13:45
Bizon:
f(x)=−3x3+24x+31
13 lis 14:06
Bizon:
... oczywiście f(x)=−3x2+24x+31
13 lis 14:07
Bizon:

"Twoja" funkcja
irenko ma wierzchołek w punkcie (−1;4) ... ale rosnąca jest
w przedziale (−
∞. −1)
13 lis 14:34
Marysia: Bizonie,a jak wyliczyłes to c? Bo napisales ze 2 równania i 2 niewiadome,czyli zrobić układ
równań?
13 lis 17:53
Bizon:
b wyliczasz wprost
wstawiasz do f(−1)=4
zatem 4=−3−24+c ⇒ c=31
13 lis 20:08