matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę ciągu
Camm:
Obliczyc granicę ciągu o wyrazie ogólnym:
n−1
1) u
n
=
3
√
8n+10
1
2) u
n
=
√
4n
2
+7n
−2n
3) u
n
=
√
n
2
+n
−n
13 lis 13:04
Aga1.:
1
a) oblicz granicę pod pierwiastkiem i oblicz pierwiastek
3
√
8
b)Pomnóż licznik i mianownik przez
√
4n
2
+7n
+2n
13 lis 13:08
Camm:
Dzięki.
√
4n
2
+7n
+2n
A w przykładzie 2 wychodzi coś takiego:
7n
i dalej wyciągnąc n
2
pod pierwiastkiem?
13 lis 13:32