| 1+i √3 | |
− znajdź pierwiastki 4 stopnia (więc 4 pierwiastki) | |
| 1+i |
| 1+√3 −i + i √3 | |
| 2 |
Wzór na pierwiastki znam.
Prosiłbym o pomoc.
| 1 | √3 | π | ||||
|z1|=2, cosφ1= | , sinφ1= | ⇔φ1= | ||||
| 2 | 2 | 3 |
| 1 | 1 | π | ||||
|z2|=√2, cosφ2= | , sinφ1= | ⇔φ2= | ||||
| √2 | √2 | 4 |
| z1 | 2 | π | π | π | π | |||||||
z= | = | *(cos( | − | )+i sin( | − | )= | ||||||
| z2 | √2 | 3 | 4 | 3 | 4 |
| π | π | |||
z=√2*(cos( | )+i sin( | )) | ||
| 12 | 12 |
|
| |||||||||||||||
4√z=8√2(cos( | )+i sin( | )), k=0,1,2,3 | ||||||||||||||
| 4 | 4 |
| √6−√2 | ||
sin15= | ||
| 4 |
| √6+√2 | ||
cos15= | ||
| 4 |