Sprawdź, czy równanie jest prawdziwe
Ringen: Sprawdź, czy równanie jest prawdziwe:
arccos 35 + arcsin 45 = pi2
13 lis 12:22
AS: coś poknociłeś z tematem,podajesz błędny
temat zadania a inni niech się meczą.
13 lis 12:47
PW: No właśnie, bo nie jest to równanie, ale
zdanie − może być prawdziwe, może być fałszywe.
Jeżeli mamy sprawdzić, czy jest prawdziwe, to z definicji:
| | 3 | | 3 | |
arccos |
| = α ⇔cosα = |
| ⋀ α ∊ (0,π) |
| | 5 | | 5 | |
| | 4 | | 4 | | π | | π | |
arcsin |
| = β ⇔ sinβ = |
| ⋀ β ∊ (− |
| , |
| ). |
| | 5 | | 5 | | 2 | | 2 | |
| | π | |
Kąty takie oczywiście istnieją i oba należą do przedziału (0, |
| ). |
| | 2 | |
| | π | |
Pytanie brzmi więc; czy α+β= |
| ? |
| | 2 | |
| | 9 | | 16 | |
Odpowiesz na nie, gdy zauważysz, że 1−cos2α=sin2α = 1− |
| = |
| . |
| | 25 | | 25 | |
| | 4 | | 4 | |
Wynika stąd, że sinα= |
| . Jednocześnie sinβ= |
| . Wobec różnowartościowości funkcji |
| | 5 | | 5 | |
sinus oznacza to, że α=β.
Pozostaje wyciągnąć wniosek − prawdziwe jest badane zdanie, czy nie?
13 lis 13:27