funkcja kwadratowa
kaaaro: dla jakich wartości parametru m suma kwadratów pierwiastków równania x2−mx+m2−3m−2=0 jest
największa?
13 lis 12:14
Bizon:
Δ>0 i liczysz
a potem:
x12+x22=(x1+x2)2−2xx2 ... wyznaczasz i szukasz mw
13 lis 12:19
kaaaro: tyle to mam ale nie wychodzi mi wynik
13 lis 12:24
irena_1:
| | m | | −3m−2 | |
x12+x22=( |
| )2−2* |
| =m2+6m+4 |
| | 1 | | 1 | |
13 lis 13:35
irena_1:
Przepraszam, pominęłam m
2. Poprawiam:
| | m | | m2−3m−2 | |
x12+x22=( |
| )2−2* |
| =m2−2m2+6m+4=−m2+6m+4 |
| | 1 | | 1 | |
Δ=m
2−4m
2+12m+8=−3m
2+12m+8>0
Δ
1=144+96=240
| | −12−4√15 | | 6+2√15 | | −12+4√15 | | 2−2√15 | |
m1= |
| = |
| lub m2= |
| = |
| |
| | −6 | | 3 | | −6 | | 3 | |
13 lis 13:44
kaaaro: w odpowiedzi jest m=3
13 lis 19:45
Eta:
x
1+x
2= (x
1+x
2)
2−2x
1*x
2= m
2−2(m
2−3m−2)= −m
2+6m+4
f(m)= −m
2+6m+4 −−− osiaga maksimum
odp: m=3
13 lis 19:53
Eta:
| | −6 | |
irena  .... ma "chochlika" : m w= |
| = 3 |
| | 2*(−1) | |
Pewnie jest
zakochana
13 lis 19:55