Wyrażenia alg.
Kostek:
| | a | | 2 | | b | | 3 | |
Udowodnij, że jeśli liczb a+b≠0 oraz |
| = |
| to |
| = |
| |
| | a+b | | 5 | | a+b | | 5 | |
5a=2a+2b
3a=2b
5b=3a+3b
5b=2b+2b
5b=5b /5
b=b
0=0
ok ?
13 lis 11:36
ICSP: Wystarczy zauważyć, że
i stąd :
c.n.u.
13 lis 11:39
Kostek:
A czy moje rozwiązanie jest poprawne ?
13 lis 11:41
ICSP: Nie za bardzo wiem co wykazałeś
13 lis 11:43
wredulus_pospolitus:
jest poprawne
mnożenie na krzyż ... podstawienie proporcji z założenia ... jest ok
13 lis 11:48
AS:
| b | | a+b−a | | a | | 2 | | 3 | |
| = |
| = 1 − |
| = 1 − |
| = |
| |
| a+b | | a+b | | a + b | | 5 | | 5 | |
13 lis 11:53
Kostek:
AS skorzystałeś z takiego tricku jak np:
| x | | x+3−3 | | −3 | |
| = |
| =1+ |
| ? |
| x+3 | | x+3 | | x+3 | |
13 lis 11:55
Kostek: Uzasadnij, że jeśli ac + bd = bc + ad to a = b lub c = d .?
13 lis 12:07
AS:
a*c + b*d = b*c + a*d
a*c − b*c = a*d − b*d
(a − b)*c − (a − b)*d = 0
(a − b)*(c − d) = 0
a − b = 0 v c − d = 0
a = b v c = d
13 lis 12:20
pigor: ..., np. tak :
ac+bd= bc+ad ⇔ ac+bd − bc+ad= 0 ⇔
⇔ ac−bc + bd−ad= 0 ⇔ c(a−b) −d(a−b)= 0 ⇔
⇔ (a−b)(c−d)= 0 ⇔ a−b=0 lub c−d=0 ⇔
a=b lub
c=d c.n.u. ...
13 lis 12:21
Kostek:
Dziękuję Panowie
13 lis 12:27