Oblicz granicę ciągu, proszę o pomoc
Ringen: oblicz granicę ciągu:
an = (n3−3)[ln(n3−3) − ln(n5)]
13 lis 11:19
wredulus_pospolitus:
| | n3−3 | |
ln(n3−3) − ln(n5) = ln |
| −> ln 0 = 1 |
| | n5 | |
a więc ... brak symbolu nieoznaczonego w a
n ... liczysz granicę
13 lis 11:37
Ringen: przepraszam, pomyliłem się w przepisywaniu, ostatni n jest do potęgi 3, a nie do 5..
13 lis 11:39
wredulus_pospolitus:
tfu tfu tfu
ln 0+ = −∞
13 lis 11:40
wredulus_pospolitus:
| | n3−3 | |
ln(n3−3) − ln(n3) = ln |
| −> 0 |
| | n3 | |
| | f(x) | |
więc trza przekształcić na |
| |
| | | |
i z de'Hospitala skorzystać
13 lis 11:43
Ringen: dziekuje
13 lis 12:19