Długość boków czworokata tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy u{4}{3}. Obwód czwo
eugeniaa: Długość boków czworokata tworzą ciąg arytmetyczny
o różnicy 43. Obwód czworokąta jest równy 56, a kąt między najdłuższym a najkrótszym
bokiem jest prosty. Wyznacz pole tego czworokąta
13 lis 10:29
Aga1.:

a+b+c+d=56
podstaw i oblicz boki
13 lis 10:34
wredulus_pospolitus:
56 = 4a + 8
a = ...
masz już długość boku
I teraz albo ze wzoru Herona na pole
Albo kombinujesz (narysuj sobie ten czworokąt) ... po coś zostało podane, że jest kąt prosty.
13 lis 10:35
eugeniaa: bok a mi wyszedł 12, b=403, c= 443, a d= 16, ponieważ z rysunku wynika że między
bokiem a i d kąt prosty to przekątna policzyła z pitagorasa i wyszło mi x=20, policzyłam pole
trójkąta z a, d i x z Herona i wyszło mi 96, drugi trójkąt też według Herona i wychodzi mi
pierwiastek z 286723, wiem że figura to złozenie tych dwóch trójkątów i jak to dalej
13 lis 11:19
eugeniaa: wiem że boki sa okey bo po dodaniu ich razem wychodzi mi 56 obwodu
13 lis 11:20
13 lis 11:28
wredulus_pospolitus:
w sumie to nie jest wtedy wzór Herona tylko Brahmagupty −−− wybacz za wprowadzenie w błąd
13 lis 11:30
wredulus_pospolitus:
chociaż wróć ... lepiej z Herona
13 lis 11:31
wredulus_pospolitus: zwłaszcza że źle podstawiałem
13 lis 11:31
eugeniaa: pomóż bo normalnie oczopląsu dostaje
13 lis 11:33
13 lis 11:33
eugeniaa: czyli oba trójkaty dodać i wychodzi pole tego czworokata−aha−czyli całkiem sie nie poplatałam a
jedynie takie durnoty sa w tym zadaniu
13 lis 11:53