Równania z wartością bezwzgledną. Dziękuję za pomoc :>>>
Tobjasz: Rozwiąż rówanania:
b)(x−1)2−2|x+1|+1=0
c)x2+2x−3|x+1|+3=0
d)x2+|x−1|=0
e)(x+1)(|x|−1)=−1/2
13 lis 00:13
pigor: ..., np. tak
b)
(x−1)2−2|x+1|+1=0 ⇔ |x−1|
2−2|x+1|+1=0 ⇔ (|x+1|−1)
2= 0 ⇔
⇔ |x+1|−1=0 ⇔ |x+1|=1 ⇔ x+1= −1 lub x+1= 1 ⇔ [c[x∊{−2,0} .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
d)
x2+|x−1|=0 ⇔ x=0 i x−1= 0 ⇔ x=0 i x=1 ⇔
x∊∅ − równanie
nie ma rozwiązań .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c)
x2+2x−3|x+1|+3= 0 ⇔ x
2+2x+3= 3|x+1| ⇔
⇔ 3(x+1)= −(x
2+2x+3) lub 3(x+1)= x
2+2x+3 ⇔
⇔ x
2+5x+6= 0 lub x
2−x= 0 ⇔ (x+3)(x+2)=0 lub x(x−1)= 0 ⇔
⇔ x= −3 lub x= −2 lub x=0 lub x=1 ⇔
x∊{−3,−2,0,1 . ...
13 lis 00:27
ICSP: pigor czy przypadkiem |x−1| ≠ |x+1| ?
13 lis 00:31
ICSP: inny sposób zrobienia podpunktu c)
x2 + 2x − 3|x+1| + 3 = 0
x2 + 2x + 1 − 3|x+1| + 2 = 0
|x+1|2 − 3|x+1| +2 = 0
(|x+1| − 1)(|x + 1| − 2) = 0
|x+1| = 1 v |x+1| = 2
x = 0 v x = −2 v x = 1 v x = −3
13 lis 00:33
ICSP: na zrobienie*

Czas iść spać

Dobranoc
13 lis 00:39
pigor: ...,
e)
(x+1)(|x|−1)= −12 ⇔
⇔ ( (x+1)(−x−1)= −
12 /* (−1) i x< 0 ) lub ( (x+1)(x−1)= −
12 i x ≥0 ) ⇔
⇔ ( (x+1)
2=
12 i x< 0 ) lub (x
2−1=
12 i x ≥0 ) ⇔
⇔ ( |x+1|=
12√2 i x< 0 ) lub ( x
2=
32 i x ≥ 0 ) ⇔
⇔ ( x+1= ±
12√2 i x< 0 ) lub x=
12√6 ⇔
⇔ (x= −1+
√2 lub x= −1−
12√2 lub x=
12√6 ⇔
⇔
x∊ {−1+√2,−1−12√2,12√6 } . ...
13 lis 00:39
pigor: ..., jasne, dzięki tak, spieprzyłem b) , ale może niech ... ,
bo ja już mówię wszystkim dobranoc .
13 lis 00:42
pigor: ..., o
ICSP pięknie wygląda twoje rozwiązanie c)
13 lis 00:44