geometria płaska
CatchMe: W trapezie równoramiennym ramię ma długość 10cm, wysokość ma długość 8cm, a długość odcinka
łączącego środki ramion ma 15cm. Oblicz:
a) długości podstaw trapezu,
b) długości odcinków, na jakie punkt przecięcia przekątnych dzieli każdą z nich.
Punkt a) policzyłam i podstawa krótsza = 9cm, a dłuższa = 21cm. Ale kompletnie nie wiem co z
punktem b)... Czy może mi ktoś to wytłumaczyć jak najprościej i najdokładniej?
Z góry bardzo dziękuję.
12 lis 23:59
Eta:
z tw. Pitagorasa w trójkącie EBD : |BD|=
√152+82= 17
| | a | | 21 | | 7 | |
trójkąty ABS i DCS są podobne w skali k= |
| = |
| = |
| |
| | b | | 9 | | 3 | |
to przekątna |AC|= |AS|+|SC| , |AS|=7x, |SC|=3x , x>0
13 lis 00:43