matematykaszkolna.pl
Fizyka - kinematyka Gran: Winda porusza się w górę z prędkością v. Gdy winda znajduje się na wysokości h, wystrzelono na dole kulę pod kątem α. Napisz równanie ruchu kuli oraz wyznacz jej prędkość i przyśpieszenie względem obserwatora w windzie. Ominąć opór powietrza.
12 lis 23:46
Nienor: Haha Umiesz rozwiązać zadanie z rzutem ukośnym z powierzchni Ziemi Tu robisz prawie to samo, tylko dochodzi siła bezwładności zależna od ruchu windy (bo obserwator jest w tym wypadku układem nieinercjalnym)
12 lis 23:53
MQ: Jaka siła bezwładności Kula porusza się poza windą. To jest typowe zadanie na ruch względny.
13 lis 00:16
Maslanek: Poza tym winda porusza się jednostajnie ^^
13 lis 00:20
Nienor: Ojoj racja. Porusza się jednostajnie, a to się do prędkości pionowej dodaje (wektorowo żeby nie wchodzić w szczegóły). Na człeka w windzie działa siła bezwładności (przez chwilę). I ja o tym chwilowym ruchu myślałam.
13 lis 00:45
MQ: Nawet, gdyby poruszała się niejednostajnie, to nie ma to nic do rzeczy, bo takie zadania rozwiązuje się w prosty sposób kinematycznie. Ruch kuli rozwiązujemy w jej układzie, a potem przechodzimy do układu windy. Ponieważ ruch windy jest jednostajny, to przejście to jest bardzo proste.
13 lis 01:01
Nienor: Tak, a ja myślałam o niejednostajnym ruchu windy. I ruchu kulki rozwiązywanym z punktu widzenia siedzącego w windzie osobnika. Dalej jest proste, ale już wchodzi w to równanie ruchu.
13 lis 01:04
Gran: Jeżeli byłoby to zadania na zwykły rzut ukośny w układzie względem nieruchomego punktu to nie widzę problemu w jego rozwiązaniu. Natomiast kompletnie nie wiem jak przedstawić to względem ruchomego obserwatora. Starałem sobie wyobrazić siedzącego w windzie osobnika, który przypatruje się wystrzelonej w pewnym momencie kulce i dla mnie jest to ruch pionowy z oddalającą się kulą, która dochodzi do swojego Hmax i opada. Czy moje rozumowanie jest dobre i jak to przedstawić w postaci rysunku/obliczeń?
13 lis 17:23
MQ: W tym przypadku przejście z układu kuli (x,y) do układu windziarza (x', y') wygląda następująco: x' = x y' = y−v*t i cała filozofia.
13 lis 17:29
Gran: Dane : V − prędkość windy α − kąt nachylenia h − wysokość windy, przy której został wystrzelony pocisk Szukane: V1 − prędkość kuli względem obserwatora a − przyspieszenie kuli względem obserwatora Z tego co napisał MQ : Układ kuli: x(t) = V1cosα * t y(t) = V1sinα * t − gt2/2 Układ dla obserwatora w windzie: x'(t) = V1cosα * t y'(t) = V1sinα * t − gt2/2 − V*t Rozumiem, że x(t) i y(t), a tym samym x'(t) i y'(t) nie mają ustalonych wartości, czy można je przyrównać do zera (moment, kiedy kula już upadnie)?
13 lis 19:52
MQ: Moment, kiedy kula upadnie, to tylko y(t)=0 y' na pewno nie! x i x' w sposób oczywisty nie, bo kula nie wraca do miejsca wystrzelenia.
13 lis 19:57
MQ: Aha Jeszcze jedno v1 prędkość kuli w układzie nieruchomym −− w punkcie wystrzelenia!
13 lis 19:59
Gran: Tak, teraz widzę, że to pytanie, które zadałem było nieprzemyślane ... emotka Proszę o wyrozumiałość, bo nie robiłem zbyt dużo zadań, gdzie łączy się 2 układy odniesienia. Zrobiłem małą korektę, ale nadal czuję, że stoję w miejscu. Dane : V − prędkość windy α − kąt nachylenia h − wysokość windy, przy której został wystrzelony pocisk Szukane: V2 − prędkość kuli względem obserwatora a − przyspieszenie kuli względem obserwatora Wprowadzam V1 jako prędkość kuli przy wylocie dla nieruchomego układu odniesienia. Układ kuli: x(t) = V1cosα * t y(t) = V1sinα * t − gt2/2 Układ dla obserwatora w windzie: x'(t) = V2cosα * t y'(t) = V2sinα * t − gt2/2 − V*t Czy w ogóle z punktu widzenia obserwatora uwzględnia się ten sam kąt α?
13 lis 21:48
MQ: Nie w układzie obserwatora dalej masz v1 we wzorze na x' i y' Prędkość kuli w układzie obserwatora albo obliczasz z pochodnych składowych x' i y', albo ze składania prędkości. vx' −− składowa x−owa prędkości kuli w układzie obserwatora vy' −− analogicznie vx'=v1cosα po prostu vy'=v1sinα−gt−v czyli v'=vx'2+vy'2 Jeżeli chodzi o przyspieszenie, to druga pochodna z x' i y', czyli ax'=0, bo vx'jest stałe ay'=−g po prostu, bo tylko człon −gt w składowej prędkości jest zależny od czasu. czyli a'=−g
13 lis 22:44
MQ: Wzory na x' i y' z 19:52 były dobre
13 lis 22:46
Gran: Dziękuję bardzo. Jak się teraz temu przyglądam to większość rzeczy na logikę można zapisać. Jednak czy są jakieś uniwersalne wzory na przejścia między właśnie takimi układami?
13 lis 23:41
Maslanek: Ta transformacja trochę przypomina transformację Galileusza dla STW emotka
13 lis 23:42
MQ: @Maslanek −− bo to jest transformacja Galileusza emotka @Gran −− pewno już za późno, ale wyjaśniam, bo może się jeszcze komuś przydać. Jeżeli przechodzisz z jakiegoś układu OXYZ do układu O'X'Y'Z', to po prostu badasz, jaki jest ruch środka układu OXYZ w układzie O'X'Y'Z' i współrzędne środka OXYZ w układzie O'X'Y'Z' dodajesz do współrzędnych badanych punktów (ciał, kul, itp. itd.), otrzymanych w układzie OXYZ. I tyle.
14 lis 19:28
Maslanek: No może tak Tylko tam jest odniesienie do ruchu fotonów emotka Więc to przekształcenie jest ciekawsze Chyba, że to przekształcenie to co innego
14 lis 22:01