Fizyka - kinematyka
Gran: Winda porusza się w górę z prędkością v. Gdy winda znajduje się na wysokości h, wystrzelono na
dole kulę pod kątem α. Napisz równanie ruchu kuli oraz wyznacz jej prędkość i przyśpieszenie
względem obserwatora w windzie. Ominąć opór powietrza.
12 lis 23:46
Nienor: Haha

Umiesz rozwiązać zadanie z rzutem ukośnym z powierzchni Ziemi

Tu robisz prawie to samo, tylko
dochodzi siła bezwładności zależna od ruchu windy (bo obserwator jest w tym wypadku układem
nieinercjalnym)
12 lis 23:53
MQ: Jaka siła bezwładności

Kula porusza się poza windą.
To jest typowe zadanie na ruch względny.
13 lis 00:16
Maslanek: Poza tym winda porusza się jednostajnie ^^
13 lis 00:20
Nienor: Ojoj racja. Porusza się jednostajnie, a to się do prędkości pionowej dodaje (wektorowo żeby nie
wchodzić w szczegóły).
Na człeka w windzie działa siła bezwładności (przez chwilę). I ja o tym chwilowym ruchu
myślałam.
13 lis 00:45
MQ: Nawet, gdyby poruszała się niejednostajnie, to nie ma to nic do rzeczy, bo takie zadania
rozwiązuje się w prosty sposób kinematycznie.
Ruch kuli rozwiązujemy w jej układzie, a potem przechodzimy do układu windy.
Ponieważ ruch windy jest jednostajny, to przejście to jest bardzo proste.
13 lis 01:01
Nienor: Tak, a ja myślałam o niejednostajnym ruchu windy. I ruchu kulki rozwiązywanym z punktu widzenia
siedzącego w windzie osobnika.
Dalej jest proste, ale już wchodzi w to równanie ruchu.
13 lis 01:04
Gran: Jeżeli byłoby to zadania na zwykły rzut ukośny w układzie względem nieruchomego punktu to nie
widzę problemu w jego rozwiązaniu. Natomiast kompletnie nie wiem jak przedstawić to względem
ruchomego obserwatora. Starałem sobie wyobrazić siedzącego w windzie osobnika, który
przypatruje się wystrzelonej w pewnym momencie kulce i dla mnie jest to ruch pionowy z
oddalającą się kulą, która dochodzi do swojego Hmax i opada. Czy moje rozumowanie jest dobre i
jak to przedstawić w postaci rysunku/obliczeń?
13 lis 17:23
MQ: W tym przypadku przejście z układu kuli (x,y) do układu windziarza (x', y') wygląda
następująco:
x' = x
y' = y−v*t
i cała filozofia.
13 lis 17:29
Gran: Dane :
V − prędkość windy
α − kąt nachylenia
h − wysokość windy, przy której został wystrzelony pocisk
Szukane:
V1 − prędkość kuli względem obserwatora
a − przyspieszenie kuli względem obserwatora
Z tego co napisał MQ :
Układ kuli:
x(t) = V1cosα * t
y(t) = V1sinα * t − gt2/2
Układ dla obserwatora w windzie:
x'(t) = V1cosα * t
y'(t) = V1sinα * t − gt2/2 − V*t
Rozumiem, że x(t) i y(t), a tym samym x'(t) i y'(t) nie mają ustalonych wartości, czy można je
przyrównać do zera (moment, kiedy kula już upadnie)?
13 lis 19:52
MQ: Moment, kiedy kula upadnie, to tylko y(t)=0
y' na pewno nie!
x i x' w sposób oczywisty nie, bo kula nie wraca do miejsca wystrzelenia.
13 lis 19:57
MQ: Aha

Jeszcze jedno

v
1 prędkość kuli w układzie nieruchomym −− w punkcie wystrzelenia!
13 lis 19:59
Gran: Tak, teraz widzę, że to pytanie, które zadałem było nieprzemyślane ...

Proszę o
wyrozumiałość, bo nie robiłem zbyt dużo zadań, gdzie łączy się 2 układy odniesienia.
Zrobiłem małą korektę, ale nadal czuję, że stoję w miejscu.
Dane :
V − prędkość windy
α − kąt nachylenia
h − wysokość windy, przy której został wystrzelony pocisk
Szukane:
V
2 − prędkość kuli względem obserwatora
a − przyspieszenie kuli względem obserwatora
Wprowadzam V
1 jako prędkość kuli przy wylocie dla nieruchomego układu odniesienia.
Układ kuli:
x(t) = V
1cosα * t
y(t) = V
1sinα * t − gt2/2
Układ dla obserwatora w windzie:
x'(t) = V
2cosα * t
y'(t) = V
2sinα * t − gt2/2 − V*t
Czy w ogóle z punktu widzenia obserwatora uwzględnia się ten sam kąt α?
13 lis 21:48
MQ: Nie

w układzie obserwatora dalej masz v
1 we wzorze na x' i y'
Prędkość kuli w układzie obserwatora albo obliczasz z pochodnych składowych x' i y', albo ze
składania prędkości.
v
x' −− składowa x−owa prędkości kuli w układzie obserwatora
v
y' −− analogicznie
v
x'=v
1cosα po prostu
v
y'=v
1sinα−gt−v
czyli v'=
√vx'2+vy'2
Jeżeli chodzi o przyspieszenie, to druga pochodna z x' i y', czyli
a
x'=0, bo v
x'jest stałe
a
y'=−g po prostu, bo tylko człon −gt w składowej prędkości jest zależny od czasu.
czyli a'=−g
13 lis 22:44
MQ: Wzory na x' i y' z 19:52 były dobre
13 lis 22:46
Gran: Dziękuję bardzo. Jak się teraz temu przyglądam to większość rzeczy na logikę można zapisać.
Jednak czy są jakieś uniwersalne wzory na przejścia między właśnie takimi układami?
13 lis 23:41
Maslanek: Ta transformacja trochę przypomina transformację Galileusza dla STW
13 lis 23:42
MQ:
@
Maslanek −− bo to jest transformacja Galileusza

@
Gran −− pewno już za późno, ale wyjaśniam, bo może się jeszcze komuś przydać.
Jeżeli przechodzisz z jakiegoś układu OXYZ do układu O'X'Y'Z', to po prostu badasz, jaki jest
ruch środka układu OXYZ w układzie O'X'Y'Z' i współrzędne środka OXYZ w układzie O'X'Y'Z'
dodajesz do współrzędnych badanych punktów (ciał, kul, itp. itd.), otrzymanych w układzie
OXYZ.
I tyle.
14 lis 19:28
Maslanek: No może tak

Tylko tam jest odniesienie do ruchu fotonów

Więc to przekształcenie jest ciekawsze

Chyba, że to przekształcenie to co innego
14 lis 22:01