Cześć :) Mam problem z jednym zadankiem może ktoś pomoże :)
Pytający: Równania kwadratowe z wartością bezwzględną.Rozwiąż równanie:
(x−3)2=|x−3|
12 lis 23:41
ICSP: Jak wiemy : a
2 = |a
2| = |a|
2 zatem :
(x−3)
2 = (|x−3|)
2 Stąd :
(|x−3|)
2 − |x−3| = 0 Wyciągam |x−3| przed nawias :
|x−3|(|x−3| − 1) = 0
|x−3| = 0 v |x−3| − 1 = 0
Dalej już bez problemu

x = 2 v x = 3 v x = 4
12 lis 23:46
Pytający: ICSP mógłbym Cię prosić o rozpisanie tego wiem że to łatwe, ale wolałbym się upewnić

Z góry
dziękuję
12 lis 23:52
ICSP: rozpisanie czego ?
12 lis 23:53
ICSP: Przejście z której do której linijki wymaga dokładniejszego rozpisania ?
12 lis 23:54
Pytający: Teraz widzę z |x−3|=0 robi się x=3 z |x−3|−1=0 robi się x=2 oraz x=4 Wystarczy taka odpowiedź
tak
12 lis 23:56
ICSP: Czyli już wszystko jasne ?
12 lis 23:59
Pytający: Tak o to chodziło zastanawiałem się czy mogą być też liczby ujemne rozwiązaniem ;> Wielkie
dziękuję *.*
13 lis 00:02