granica
artur: Oblicz granice ciagu: Prosze o sprawdzenie poprawnosci mojego oblcizenia:
no to ja bym to zrobil tak ze:
| | | |
lim( |
| i teraz podzielil przez (4n−2)! |
| | (4n−2)!(4n−1)4n(4n+1) +3 | |
i :
| | | | 3 | |
lim( |
| |
| dązy do zera wiec |
| | | | 3 | | (4n−1)4n(4n+1) + |
| | | | (4n−2)! | |
| | (4n−2)! | |
to usuwamy teraz mozemy skrocic n
| | | |
lim( |
| wymnazam (4n−1)(4n+1) wystawiam w liczniku i |
| | (4n−1)4(4n+1) | |
mianowniku najwyzsza potege:
skracam n
2
zostaje
| | | |
lim( |
| ) no i tutaj stoje nie wiem czy calosc jest dobrze obliczona mam nadzieje |
| | 16 | |
ze chociaz czesc tutaj nie wiem co dalej
12 lis 23:35
Nienor: First of all:
| | 3 | |
Absolutnie nie możesz sobie tak wyrzucić (*) |
| . Bo to oznacza, że w jednym momencie |
| | (4n−2)! | |
przytrzymujesz sobie te pozostałe n, a z (*) biegniesz do nieskończoności.
13 lis 00:54
artur: | | 3 | |
no to nawet jak bym tak kelejnie dzieli i skracal to zostanie mi |
| co na koncu |
| | n3(4n−2)! | |
bedzie i tak zerem..? i co dalej
13 lis 06:01
artur: | | 3 | |
no to nawet jak bym tak kelejnie dzieli i skracal to zostanie mi |
| co na koncu |
| | n3(4n−2)! | |
bedzie i tak zerem..? i co dalej
13 lis 06:15
Nienor: Oj robisz to samo, tylko wyrażenie (*) nie znika tak szybko, tylko trochę dłużej się wlecze.
Po za tym masz drobny błąd obliczeniowy, zgubiłeś w mianowniku 4*.
Korzystając z definicji granicy funkcji wg Heiniego:
Wiemy, że
| | sinx | | 1 | |
limx→0 |
| = |
| ⇔∀n∊ℕ, xn∊Df, xn≠0: limx→0(f((xn))= |
| | 8*x | | 8 | |
co jest prawdziwe, tylko wtedy, gdy obie strony są prawdziwe.
| | 2 | |
(Skoro ma być spełnione dla kazdego ciągu, to też w szczególności dla ciągu xn= |
| .) |
| | n | |
Lewa strona spełniona, z tego wynika, że i prawa musi być.
13 lis 09:28
Nienor: | | n | |
Na początku zapisuję ciąg podsinusowy jako |
| , co jest tylko błędem w zapisie. W |
| | 2 | |
krytycznym momencie zajęłam się właściwym ciągiem.
13 lis 09:30
artur: nie mozna tego jakos latwiej zapisac
13 lis 09:47
Nienor: Tak jest najkrócej, i w zasadzie łatwo. Przyzwyczajaj się do znaczków

L ⇔ dla każdego ciągu takiego, że
∀n∊ℕ − jest ciągiem,
∀x
n∊D
f − wszystkie wyrazy ciągu spełniają dziedzinę funkcji
ciąg argumentów funkcji zmierza do granicy funkcji.
13 lis 09:52
malsiki: oki dzieki
13 lis 09:56