rownanie
Bartek: Witam bardzo proszę o pomoc jak się zabrać za takie równanie liczby zespolonej:
z2+(6i−3)z−6−8i=0
12 lis 23:28
ICSP: Przecież to zwykłe równanie kwadratowe :
a = 1
b = 6i − 3
c = −6 − 8i
12 lis 23:29
Bartek: delta mi wyszła −12+32i i co dalej z tym zrobić ?
12 lis 23:32
ICSP: a mi delta wyszła −3 − 4i
12 lis 23:35
Mila:
Piękna delta, √−3−4i=1−2i , bo(1−2i)2=1−4i+4i2=1−4i−4=−3−4i
12 lis 23:37
Bartek: no tak pomyliłem się też mi teraz taka wyszła

to jaki będzie z tego pierwiastek ?
12 lis 23:38
ICSP: √−3 − 4i = ±(1 − 2i)
Przy tak niskich liczbach najlepiej jest próbować zwinąć to do wzoru skróconego mnożenia.
Oczywiście można próbować szukać pierwiastka "z definicji"
12 lis 23:39
Bartek: muszę to rozpisać ze wzoru na pierwiastki liczb zespolonych ?
12 lis 23:39
Bartek: ok dzięki Ci bardzo
12 lis 23:40
ICSP: Przy pierwiastkach kwadratowych jeszcze sprawdza się następująca metoda :
Pierwiastek z liczby zespolonej jest liczbą zespoloną :
√−3 − 4i = x + yi gdzie x,y ∊R
−3 − 4i = x2 − y2 + 2xyi
Dwie liczby zespolone są równe gdy ich cześći rzeczywiste oraz urojone są równe
x2 − y2 = −3
2xy = −4
Po rozwiązaniu takiego układu równań dostaniesz x oraz y i będziesz mógł zapisać pierwiastki
12 lis 23:42