ciąg geometryczny
KatarzynKa: Między liczby 16 a 1024 wstaw pięć liczb, by zgodnie z danymi tworzyły ciąg geometryczny.
Jak się do tego zabrać?
12 lis 23:27
ICSP: a1 = 16
a7 = 1024
Znasz wzór na n−ty wyraz ciągu geometrycznego ?
12 lis 23:30
KatarzynKa: an=q*an−1
12 lis 23:41
ICSP: Chodziło mi bardziej o ten :
an = a1 * qn−1 − wzór na n−ty wyraz ciągu geometrycznego. Twój również jest poprawny
Teraz chcąc obliczyć wyraz 7 wstawiam po prostu za n 7
a7 = a1 * q7 −1
a7 = a1 * q6
ale masz dane : a7 = 1024 , a1 = 16
Wstawiając te dane do wzoru policzysz q. Potem to już z górki bo szukane liczby to
a2 , a3 , a4 , a5 , a6
12 lis 23:45
KatarzynKa: Rzeczywiście, teraz już sobie poradzę, dziękuję
12 lis 23:47