równanie
ania: jak to rozwiazac?

|x|
2+6|x|+8=0
12 lis 22:49
Maslanek: Podstaw t=|x|; t≥0 z własności modułu
12 lis 22:50
ZKS:
Nie trzeba podstawiać ponieważ widać że wyrażenie x2 + 6|x| jest większe bądź równe 0
dodając 8 do tego wyrażenia mamy x2 + 6|x| + 8 > 0 dla każdego x ∊ R.
12 lis 22:58
ICSP: albo tak :
Jak wiesz |x| ≥ 0 Zatem :
|x|2 + 6|x| ≥ 0 dodaję 8
|x|2 + 6|x| + 8 ≥ 8
Zatem równanie jest sprzeczne. Bo liczba większa od 8 bądź równa 8 nie może być równa 0
12 lis 22:59
pigor: ..., lub po prostu np. tak :
|x|2+6|x|+8=0 ⇔ |x|
2+2*3|x|+9−1= 0 ⇔ (|x|+3)
2= 1 ⇔ ||x|+3|=1 ⇔
⇔ |x|+3= −1 lub |x|+3= 1 ⇔ x∊∅ lub |x|= −2 ⇔
x∊∅ − 0 rozwiązań ,
czego można było się spodziewać, bo teraz jestem "mądrzejszy" i widzę,
że L−ewa strona danego równania jest nieujemna (więcej dodatnia) ∀x∊R. ...
12 lis 23:01