matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Składanie funkcji
Maslanek:
Niech f: R
2
→R i g:R→R będą funkcjami określonymi wzorami: f(x,y)=2x−y
x
g(x)=
.
1+x
2
Utworzyć g o f Jakby to wyglądało w tym przypadku? Wg definicji powinna to być fukcja g o f: R
2
→R.
2x−y
Zatem to byłoby: g o f =
?
1+(2x−y)
2
12 lis 22:46
Krzysiek:
tak
12 lis 22:51