matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
marcin:
Witam! Mam problem z okresleniem granicy ciagu:
1
(1 −
)
n
n
2
no to robie to tak ze
1
1
1
1
((1+
)
−n
2
)
−
= e
−
=
= 0;
−n
2
n
n
e
n
a w odp jest 1...czemu tak?
12 lis 22:39
Mila:
1
1
lim
n→
∞
[(1−
)
n
*(1+
)
n
]=
n
n
−1
1
=lim
n→
∞
{(1+
)
−n
]
−1
*(1+
)
n
}=e
−1
*e=1
n
n
12 lis 22:47
Aga1.:
1
−
→0, gdy n→
∞
n
Natomiast e
0
=1
12 lis 22:47
PuRXUTM:
e
0
=1
12 lis 22:48
marcin:
1
to tak samo bedzie dla
? granica bedzie 1?
2
n
12 lis 22:50
Mila:
1
1
Lim
n→
∞
=Lim
n→
∞
(
)
n
=0
2
n
2
Nie wiem, czy o to Ci chodzilo.
13 lis 00:05