Rozwiąż rownanie
ManRay: −4(x2−12)=x2(12−x2)
12 lis 22:06
1: x=2 ?
12 lis 22:08
ICSP: −4(x2 − 12) + x2(x2 − 12) = 0
(x2 − 12)(x2 − 4) = 0
x = 2 v x = −2 v x = 2√3 v x = −2√3
12 lis 22:09
ManRay: czemu znak przed x2 nie zmienil się na −
chodzi mi o ... +x2(x2−12)
12 lis 22:14
pigor: ..., np. tak ;
−4(x2−12)= x2(12−x2) ⇔ −4(x
2−12)= −x
2(x
2−12) /*(−1) ⇔
⇔ 4(x
2−12) − x
2(12−x
2) = 0 ⇔ (x
2−4*3)(4−x
2)= 0 ⇔
⇔ (x
2−4*3)(x
2−4)= 0 /*(−1) ⇔ (x−2
√3)(x+2
√3)(x−2)(x+2)= 0 ⇔
⇔
x∊{−2√3, 2√3, −2,2} . ...
12 lis 22:15
1: bo chyba zmienił strony, wszystko na prawo machnął
12 lis 22:15