macierze
Bartek: Do Triviala:
Wrzuciłem w twój kod c taką macierz i jakieś błędy kompilacji mi wychodzą. Dziwne, bo do tej
pory wszystko mi liczyło.
Macierz:
2 3 1 4
3 5 −2 3
7 1 −2 5
Jak znajdziesz chwilę to luknij. Dzięki.
12 lis 22:00
Trivial:
2 3 1 4
3 5 −2 3
7 1 −2 5
w2 := w2 − (32)*w1
w3 := w3 − (72)*w1
2 3 1 4
0 12 −72 −3
0 −192 −112 −9
w3 := w3 − (−19)*w2
2 3 1 4
0 12 −72 −3
0 0 −72 −66
Kolumna 4 oznaczona jako wolna
w3 := w3/(−72)
2 3 1 4
0 12 −72 −3
0 0 1 1112
w2 := w2 − (−72)*w3
w1 := w1 − (1)*w3
2 3 0 3712
0 12 0 524
0 0 1 1112
w2 := w2/(12)
2 3 0 3712
0 1 0 512
0 0 1 1112
w1 := w1 − (3)*w2
2 0 0 116
0 1 0 512
0 0 1 1112
w1 := w1/(2)
1 0 0 1112
0 1 0 512
0 0 1 1112
12 lis 23:53