funkcja liniowa
Aśka: Napisz wzór funkcji liniowej f, wiedząc że jej wykres przechodzi przez punkt A = (−
√3 ; −2)
i jest nachylony do osi OX pod kątem 120 stopni.
Może ktoś pomóc

? Wiem że a = tg α ale nie wiem jak to zadanie zrobić...
12 lis 21:36
Radek:
tg120=−√3
y=−√3x+b
−√3*(−√3+b=−2
3+b=−2
b=−5
y=−√3x−5
12 lis 21:37
Aśka: a skąd wiesz że tg 120 = −
√3 
bo właśnie nie wiedziałam tego... nie ma tego w tablicach...
12 lis 21:40
5-latek: tg120=tg(180−60)=−tg60 albo pamietaz ile to jest albo zobaczyc do tabelki
Wzor funkcji liniowej w postaci kierunkowej jest taki y=ax+b a juz wiesz ile wynosi
podstaw wspolrzedne punktu do wzou i wylicz b i napisz wzor funkcji
12 lis 21:42
5-latek: NIe dales dziewczynie policzyc
12 lis 21:43