l.zespolone
BABAJAGA: (z−i)4=(z+1)4 rozwiazac rowananie w l.zespolonych
12 lis 21:34
Krzysiek: albo korzystasz ze wzorów skróconego mnożenia a
4−b
4=...
albo podziel obustronnie przez (z+1)
4 (przy odpowiednim założeniu)
| | z−i | |
i podstawienie: t= |
| |
| | z+1 | |
i masz t
4=1 i skorzystaj ze wzoru de Moivre'a
12 lis 21:38
BABAJAGA: <cosβ,sinβ>4 −> <cos4β,sin4β>
? z tego ?
12 lis 21:48
BABAJAGA: <cos4β,sin4β>=<1,0>
12 lis 21:49
12 lis 21:51
BABAJAGA: a jakie tu mam |z| ?
12 lis 21:53
BABAJAGA: czy wychodzi mi rownanie t=4√1
12 lis 21:55
Krzysiek: tak liczysz pierwiastek 4−stopnia z 1. w tym linku masz to rozpisane
12 lis 21:56
Krzysiek: |1|=1
12 lis 21:56
BABAJAGA: juz chyba wiem licze dla k=0,1,2,3
12 lis 21:58
BABAJAGA: a gdy wyszly mi juz wartosci. odpowiednio dla k=0,1,2,3 t=<1,0> ; <0,1> ; <−1,0> ; <0,−1> co
teraz ?
12 lis 22:04
Krzysiek: teraz wracasz do podstawienia i wyliczasz 'z'
12 lis 22:05
BABAJAGA: ale wlasnie nie wiem jak wyliczyc
12 lis 22:08
BABAJAGA: w pierwszym rownaniu "z" sie zniesie ..
12 lis 22:10
Krzysiek: dla pierwszego rozwiązania:
z−i=z+1
12 lis 22:10
Krzysiek: no ok, czyli równanie sprzeczne licz dla kolejnego czyli dla −1
12 lis 22:10
BABAJAGA: t=<0,1> => (z+i)/(z+1)=i −>z−zi=0 −> z(1−i)=0 => z=0 ⋁ i=1
12 lis 22:15
Krzysiek: z=0 i koniec,przecież i≠1
12 lis 22:26