Zadanie
Piotr 10: Pary liczb całkowitych spełniających równanie x3−x2y+xy−y2−5=0 są współrzędnymi wierzchołków
wielokąta wypukłego. Oblicz pole tego wielokąta.
Doszedłem do takiego czegoś:
(x−y)(x2+y)=5
I x−y=1 i x2+y=5
II x−y=5 i x2+y=1
III x−y=−1 i x2+y=−5
IV x−y=−5 i x2+y=−1
W I przypadku wyszła mi taka para liczb całkowitych (−3;−4), (2;1)
W II, III oraz IV przypadku w obliczaniu wyszło mi, że brak rozwiązań.
Proszę o pomoc
12 lis 21:05
ZKS:
Jak nigdzie się nie pomyliłem to wyszły mi pary liczb
(−3 ; −4) ; (2 ; 1) ; (−3 ; −8) ; (2 ; −3).
12 lis 21:08
Piotr 10: Kurde napisałem, że 10y+y=9y ..
12 lis 21:10
ZKS:
Musiałeś się gdzieś pomylić w II przypadku bo tam mi wychodzą pary liczb (−3 ; −8) ; (2 ; −3).
12 lis 21:10
Piotr 10: Czyli w drugim przypadku wyszły takie pary liczb (−3;−8) ; (2;−3)
W III i IV przypadku sprzeczność, tak?
12 lis 21:11
ZKS:
Jo.
12 lis 21:12
Piotr 10: Tak w drugim przypadku źle policzyłem.
To tak mam cztery punkty, czyli to jest czworokąt. A jak z polem ? Hmm mam sobie to narysować w
układzie współrzędnych i zobaczyć co to za figura ? Czy jest jakiś gotowy wzór ?
12 lis 21:13
ZKS:
Są gotowe wzory. Miałem nawet na geodezji. Jak będziesz chciał mogę podać.
12 lis 21:16
Piotr 10: Mam wykorzystać wzór na pole trójkąta?
12 lis 21:16
Piotr 10: Możesz podać, zobaczę czy łatwy do zapamiętania
12 lis 21:17
ZKS:
Okej cierpliwości.
12 lis 21:18
Piotr 10: Ale myślę, że tutaj wzór na pole trójkąta o współrzędnych będzie dobry. Podzielę ten czworokąt
na dwa trójkaty
12 lis 21:18
Saizou : a po co zauważ że jest to równoległobok
12 lis 21:18
Piotr 10: Saizou po czym to od razu poznałeś ?
12 lis 21:20
Mila: 1) (−3,−4),(2,1)
2)(x−y)*(x2+y)=5
x−y=5 i x2+y=1
y=x−5 i x2+x−5=1
x2+x−6=0
Δ=25
x=−3 lub x=2
y=−3−5=−8 lub y=2−5=−3
(−3,−8),(2,−3)
4 pary
12 lis 21:26
Piotr 10: Tak samo mi wyszło
Mila
12 lis 21:29
ZKS:
Nie mogę coś zeszytu znaleźć ale poszukam jeszcze.
12 lis 21:33
Piotr 10: Spoko nie ma problemu, czyli to jest równoległobok, więc można prościej to zrobić

. P=2*P
Δ
12 lis 21:34
Saizou : wprawne oko, a tak poza tym można sobie to narysować w układzie i tym bardziej to widać
12 lis 21:36
Piotr 10: Właśnie narysowałem

i widać

. Dziękuję wszystkim za pomoc
12 lis 21:37