Relacja spojna
wil: Czesc. Mam taki wzor na relacje spojna:
xRy ⋁ yRx
I nie rozumiem co on oznacza. Jak za jego pomoca sprawdzic np spojnosc relacji: R ⊆ ℕ2,
xRy ⇔ y=x+1
12 lis 20:40
PW: Bez kwantyfikatora ten „wzór" rzeczywiście trudno zrozumieć.
Jeżeli relacja ℛ jest podzbiorem Z×Z mającym taką własność, że dla dowolnej pary (x,y)∊Z×Z
xℛy lub yℛx,
to nazywają ją relacją spójną. Mówiąc po chłopsku − nie ma w Z elementów, które nie wchodzą w
relację ℛ z dowolnym innym − albo w takiej kolejności, albo w odwrotnej.
Typowym przykładem jest relacja "≤" w R2 − dla dowolnych dwóch liczb a i b jest a≤b lub b≤a
(niewykluczone, że obie zależności są prawdziwe).
Podana w zadaniu relacja oznacza, że druga liczba w parze jest o 1 większa niż pierwsza:
xℛy ⇔ y = x+1.
Byłaby spójna, gdyby dla dowolnych dwóch liczb jedna z nich była o 1 większa niż druga, to
znaczy dla dowolnych a i b
b = a+1 lub a = b+1.
Oczywiście nie jest to prawda, np. (3,5) nie należy do ℛ, ani (5,3) nie należy do ℛ (różnica
tych liczb nie jest równa 1)
12 lis 21:49
r: 1 2
26 lis 20:27