Dowód, który nie jest dowodem nie wprost- czy mozna przekształcać tezę,
Walk: Mam pytanie odnośnie dowodzenia: czy można przekształcać tezę w dowodzie, który nie jest
dowodem nie wprost? Przykład: jeśli p jest l.pierwszą i p≥5 to liczba p2 − 17 jest podzielna
przez 8.
D−d:
p2 − 17 = p2 − 16 −1 = itd..... = 8k * l
c.n.d.
to tylko niekompletny przykład, chodzi o to, czy taki dowód z przekształcaną tezą istnieje?
12 lis 20:36
Mila:
Tak i masz wykazać prawdziwość korzystając z założen.
12 lis 20:40
Walk: Czyli to nie będzie dowód wprost?, ponieważ w dowodzie wprost przekształcało się założenie i
dochodziło do tezy, tak?
12 lis 20:46
Walk: I to będzie poprawny dowód?
12 lis 20:49
MQ: To jest dowód wprost.
Dowód niewprost polega na tym, że przeczysz tezie i pokazujesz, że taka zaprzeczona teza jest
sprzeczna z założeniami.
Tutaj korzystając z założeń udowadniasz, że teza jest prawdziwa, więc jest to dowód wprost.
12 lis 21:06
PW: Niepotrzebne lęki. Dowód „wprost" polega na formułowaniu kolejnych prawdziwych, wynikających z
poprzednich, stwierdzeń, przy czym w którymkolwiek etapie należy skorzystać z założenia.
Przecież pisząc
p2−17 = p2−16−1
nie korzystasz z tezy, po prostu piszesz prawdziwą równość.
Na ostatku dochodzisz do wniosku, że liczba p2−17 jest podzielna przez 8, czyli wykazujesz
tezę. Jest to dowód „wprost".
12 lis 21:07