Cenę szafy podwyższono o 10% a następnie obniżono o 10% i kosztuje obecnie 891 z
patrycja: Cenę szafy podwyższono o 10% a następnie obniżono o 10% i kosztuje obecnie 891 zł. Ile
kosztowała początkowo? prosiła bym o rozpisanie po kolei działań
12 lis 20:32
12 lis 20:48
Piotr: kosztowała 900 bo 900*1,1 (dodajemy 10%) daje 990
990*0,9 (odejmujemy 10%) daje 891
a od końca x=891/(0,9*1,1)
1,1 to dodanie 10% gdyż x+10%x=x+0,1x=x(1+0,1)=1,1x
0,9 to odjęcie 10% gdyż x−10%x=x−0,1x=x(1−0,1)=0,9x
mam nadzieję że klarownie podane
12 lis 23:55
pigor: ...., lub tak : niech
c= ? − szukana
cena początkowa,
to
c → 110%c →
90%(110)%c= 891 ⇔ 9*11%c= 891 ⇔
⇔ 99%c= 891 /*100 ⇔ c= 89100 : 99 ⇔
c= 900 zł. ...
13 lis 00:15
Eta:
| | 891 | |
1.1*0,9*c = 891 ⇒ c= |
| =900 zł |
| | 0,99 | |
13 lis 00:46