matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty A(-3,-4)i B(8,2)
Kaja:
Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty A(−3,−4)i B(8,2)
12 lis 20:23
Bizon:
y
B
−y
A
y−y
A
=
(x−x
A
)
x
B
−x
A
12 lis 20:27
dero2005:
y
B
−y
A
6
a =
=
x
B
−x
A
11
y = a(x−x
A
) + y
A
=
12 lis 20:31
Bizon:
... albo układ 2 równań Do wyboru ... do koloru−
12 lis 20:33
pigor:
..., no to, albo A=(−3,−4) , B=(8,2) , to
A(x−x
o
)+B(y−y
o
)= 0
i u= [8+3, 2+4]= [11,6] ⇒ [A,B]= 6,11], to 6(x+3)−11(y+4)= 0 ⇔ 6x−11y+18−44= 0 ⇔
6x−11y−26= 0
; −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− lub ...
6(x−8)−11(y−2)= 0 ⇔ 6x−11y−48+22=0 ⇔ 6x−11y−26= 0 −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− lub
(x,y)= (11t−3, 6t−4)
, lub
(x,y)= (11t+8, 6t+2)
, gdzie t∊R
12 lis 23:26