matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
W stożek wpisano walec
karo:
Przekrojem osiowym stożka jest trójkąt równoboczny o boku 4. W stożek ten wpisano walec o wysokości 1. Oblicz objętość walca
12 lis 19:56
dero2005:
r
s
= 2 h
w
= 1
4
√
3
h
s
=
= 2
√
3
2
h
s
h
w
=
r
s
r
s
−r
w
r
s
(h
s
−h
w
)
r
w
=
=
h
s
V
w
= πr
w
2
*h
w
=
12 lis 20:11