dowod
wil: Jak udowodnic ze
2|(x−y) ⇒ 2|(y−x) ? Przy zalozeniu ze operujemy tylko na liczbach calkowitych.
x−y=2*k, k∊C
y−x=2*l, l∊C
12 lis 19:33
wil: ?
12 lis 19:56
wil: ?
12 lis 20:04
Garth:
2 | x − y ⇒ 2| y − x
Skoro 2| x−y, to ∃k∊N: x − y = 2k
Mnozac liczbe calkowita przez (−1) otrzymujemy rowniez liczbe calkowita
x − y = 2k / *(−1)
y − x = 2(−k)
−k jest przeciwne do liczby calkowitej k, a wiec rowniez jest calkowite
12 lis 20:07
Garth:
Przepraszam, powinno byc: ∃k∊Z (Z − liczby calkowite), a nie ∃k∊N
12 lis 20:11
wil: Dzieki
12 lis 20:13