matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
:)
Ms V.:
Rozwiąż nierownosc 2 + 4 +6+...+ x <100, w ktorej lewa strona jest suma ciagu arytmetycznego.
12 lis 19:27
irena_1:
x=2n
2+2n
*n<100
2
n(n+1)<100 n
2
+n−100<0
−1−
√
401
−1+
√
401
n
1
=
, n
2
=
2
2
−1−
√
401
−1+
√
401
n∊(
;
)
2
2
n∊N
+
√
401
−1
n<
≈9,5
2
n≤9 x≤18
12 lis 19:33