Jak rozwiązywać?
Misio: Jak rozwiązywać zadania tego typu?
√11+√72+√11−√72
12 lis 19:25
PW: Nie widać zagadnienia. Jest sobie piękna liczba. Co z nią uczynić, Panie?
12 lis 19:53
Misio: no trzeba uprościć
12 lis 20:21
Misio: rozwiązać to
12 lis 20:22
irena_1:
11−√72=11−6√2=9−6√2+2=(3−√2)2
11+√72=(3+√2)2
12 lis 20:23
Misio: aha i potem mamy wartość bezwzględną i decydujemy czy liczba ta jest dodatnia czy ujemna i
opuszczamy wartość bezwzględną?
Ostateczny wynik to 6?
12 lis 20:33
PW: Misio, za "opuszczam wartość bezwzględną", "opuszczam logarytmy", "opuszczam podstawy potęg"
mój profesor w liceum opuszczał ocenę do najniższej.
12 lis 20:38
Misio: no likwidujemy ją

a swoją drogą to chamsko miałeś

opuszczasz czyli nie znosisz tak o,
tylko kierujesz się reguła.
12 lis 21:26
PW: Profesor miał rację − nie ma takich działań matematycznych. Należało powołać się za każdym
razem na odpowiednie twierdzenie (np. monotoniczność funkcji wykładniczej) albo definicję −
jak w wypadku wartości bezwzględnej. Należało jasno napisać: zgodnie z definicją wartość
bezwzględna liczby nieujemnej jest równa tej liczbie, albo wzorem:
u≥0 ⇒ |u| = u.
Przecież tak naprawdę rozumiesz to i tak działasz, co widzę. Idzie o używanie w miarę
poprawnego języka matematycznego.
12 lis 22:01
Misio:
12 lis 22:12