prosze o pomoc
karolll: czworokąt ADJG zawarty w graniastosłupie prawdiłowym sześciokątnym jest kwadratem o polu 196 cm
kwadratowego . Oblicz pole powierzchni i objętość tej bryły
12 lis 19:23
irena_1:
Jeśli jest to graniastosłup o dolnej podstawie ABCDEF i górnej GHIJKL, to AD jest dłuższą
przekątną dolnej podstawy, a GJ− dłuższą przekątną górnej podstawy.
a− krawędź podstawy
H− wysokość graniastosłupa
Opisany kwadrat to kwadrat o boku H=2a
H
2=196
H=14cm
2a=14cm
a=7cm
Podstawa to sześciokąt foremny o boku a=7cm.
P
b=6aH
12 lis 19:28
łolaaa: 49*3=
2 sty 20:21
heu: i podstawiamy do wzoru..
2 sty 20:21