HELP !
araaa: Witam ! Mam problem z pewnie banalnym zadaniem.... .
Wykaż, że dla dowolnych zbiorów A, B zachodzi zależność:
Jeżeli A ⊆ B, to A ∪ B = B
Zbiór A jest podzbiorem B. Korzystając z rysunku pomocniczego widać, że dana równość zachodzi,
ale jak to udowodnić bez rysunku ?
12 lis 19:21
PW: Założenie: A ⊆ B ⇔ ∀x(x∊A⇒x∊B}
Teza: A ∪ B = B
Dowód: x∊(A ∪ B) ⇔(x∊A ⋁ x∊B)⇒(x∊B ⋁ x∊B) ⇔ x∊B
Pokazaliśmy, że x∊(A ∪ B) ⇒ x∊B, to znaczy (A ∪ B) ⊆ B.
Zawieranie B ⊆ (A ∪ B) jest oczywiste, co kończy dowód równości A ∪ B = B.
Nie jest to pewnie zapis jaki lubią tygrysy, ale sens dowodu jest taki.
12 lis 20:16