fizyka równanie
waldek: 3. Uczniowie wykonywali doświadczenia na torze powietrznym, zderzając ze sobą niesprężyście
wózki o masach 0,4 kg, przy czym jeden z nich został dodatkowo obciążony. Cięższy wózek
poruszał się z szybkością 2 m/s, a lżejszy naprzeciwko z szybkością 1,5 m/s. Oblicz masę
obciążników, jeśli po zderzeniu wózki poruszają się razem z szybkością 0,4 m/s w stronę, w
którą poprzednio poruszał się cięższy wózek.
chodzi mi tylko o to żeby mi równanie ktoś sprawdzil czy mam dobrze napisałem tak
m
1=0,4 kg
m
2=m
1+m
o
V
2=2 m/s
V
1=1,5 m/s
V
k=0,4 m/s
(2m
1+m
0)V
k=(m
1+m
0)V
2−m
1V
1
2m
1V
k+m
oV
k=m
1V
2+m
oV
2−m
1V
k
2m
1V
k+m
1V
k−m
1V
2=m
oV
2−m
oV
k
i tu mam właśnie problem i nie jestem tego pewien
mógłby ktoś to sprawdzić gdzie jest błąd bo powinno wyjść ze m
o =75g
czyli jak by to na końcu równało się m
o to by się zgadało