analiza
PuRXUTM: | | 1 | |
Udowodnić że ciąg an=(1+ |
| )n jest zbieżny |
| | n | |
Wrzucę zaraz swoje obliczenia, jak ktoś może niech rozwiąże "po swojemu"
12 lis 19:10
PuRXUTM: badamy monotoniczność ciągu
Korzystamy z nierówności Bernoulliego
ciąg dalszy nastąpi
12 lis 19:20
PuRXUTM: | | 1 | | | | 1 | | −n | |
=(1+ |
| )*(1+ |
| )=(1+ |
| )(1+ |
| )= |
| | n+1 | | | | n+1 | | (n+1)2 | |
| | 1 | | n2+n+1 | |
(1+ |
| )( |
| ) to dąży wg mnie do 1, a na ćwiczeniach miałem że to jest >1 |
| | n+1 | | (n+1)2 | |
12 lis 19:28
PuRXUTM: gdzie jest błąd
12 lis 19:28
MathGym: Mówimy, ze ciąg liczbowy jest zbieżny wtedy i tylko wtedy, gdy istnieje liczba rzeczywista g
taka,
że ∀⋀ε>0∃δ>0∀n>δ |a
n − g| < ε
zatem wystarczy policzyć granicę;
12 lis 19:29
PuRXUTM: ale my mamy udowodnić że ciąg jest zbieżny chyba z definicji, że musi być monotoniczny itd.
12 lis 19:31
12 lis 19:36
Godzio:
To nie ma dążyć tylko ma być większe od 1, musisz jeszcze dopracować
12 lis 19:37
Godzio:
| n + 2 | | n2 + n + 1 | | n3 + 3n2 + 3n + 2 | |
| * |
| = |
| = |
| n + 1 | | (n + 1)2 | | (n + 1)3 | |
| | (n + 1)3 + 1 | | 1 | |
= |
| = 1 + |
| > 1 |
| | (n + 1)3 | | (n + 1)3 | |
| | 1 | |
Teraz pokaż, że (1 + |
| )n < 3 (można pokazać dla większej liczby, bo wystarczy |
| | n | |
ograniczoność, ale chcemy w miarę optymalnie

)
12 lis 19:39
PuRXUTM: | | 1 | |
Godzio ale dla dużych n 1+ |
| =1 inaczej mówiąc dla prawie wszystkich jest równe 1 |
| | (n+1)3 | |
(wszystkich poza skończoną ilością), nie rozumiem...
12 lis 20:02
PuRXUTM: a co do ograniczoności to też nie wiem...
miałem na ćwiczeniach że rozpisywałem to z dwumianu Newtona
| | 1 | | | | | | 1 | | | | 1 | | | | 1 | |
(1+ |
| )n= | *1+ | 1* |
| + | * |
| + | * |
| ...= |
| | n | | | | n | | | n2 | | | n3 | |
| | 1 | | n(n−1) | | 1 | | n(n−1)(n−2) | | 1 | |
1+n* |
| + |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | n | | 2! | | n2 | | 3! | | n3 | |
| | 1 | (n−1) | | 1 | | (n−1)(n−2) | |
1+1+ |
|
| + |
| * |
| ...= |
| | 2! | n | | 3! | | n2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
1+1+ |
| (1− |
| )+ |
| *(1− |
| )(1− |
| )... czyli to zbiega do |
| | 2! | | n | | 3! | | n | | n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
1+1+ |
| + |
| + |
| +... no i teraz muszę wykazać że |
| | 2! | | 3! | | 4! | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| +... tylko jak to zrobić  |
| 2! | | 3! | | 4! | |
12 lis 20:26
PuRXUTM: up
12 lis 20:44
12 lis 20:47
PuRXUTM: a dlaczego przy tej nierówności Bernoulliego jest < zamiast ≤
12 lis 20:55
Krzysiek: nie wiem o co pytasz...
12 lis 21:00
PuRXUTM: na tej stronie co wrzuciłeś jest w nierówności zastosowane < zamiast ≤
12 lis 21:02
Krzysiek: ale możesz przepisać ten fragment albo która linijka?
no i czy chodzi Tobie o dowód liczby 'e' czy nierówności Bernoulliego
12 lis 21:05
PuRXUTM: Stosując nierówność Bernoullego
(patrz uwaga 2.16.) ....
i to poniżej
12 lis 21:11
Krzysiek: no i jest tam napisane,że równość (przy nierówności Bernoulliego )zachodzi tylko dla x=0 a tu
'x' nie może być równy zero.
12 lis 21:18
PuRXUTM: aha dzięki wielkie !

czyli że jest rosnący wiemy na pewno a to że
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| + |
| +...+ |
| <1 można jakoś inaczej niż korzystając z tego lematu  |
| | 2! | | 3! | | n! | |
12 lis 21:25
Maslanek: | | 1 | | 1 | | 1 | |
a dać ciąg większy |
| + |
| + |
| +... → ln2 < 1?  |
| | 2 | | 3 | | 4 | |
12 lis 21:35
Krzysiek: możesz ograniczyć ten ciąg przez jakąś dużą liczbę, ale tu nawet nie ma co korzystać z tego
lematu, bo przecież to 'widać'
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| +...+ |
| < |
| + |
| +...+ |
| |
| 1*2 | | 1*2*3 | | 1*2*3*...*n | | 2 | | 2*2 | | 2*2*...*n | |
przecież jak każdą liczbę większą od '2' zastąpisz dwójką to ułamki się zwiększą.
12 lis 21:35
Godzio:
PuRXUTM za często używasz słowa "zbiega", tutaj masz zwykłe szacowanie, żadnego liczenia
granic
12 lis 23:59