| 15 | 3 | |||
I dnia 0,15x= | x= | x | ||
| 100 | 20 |
| 17 | ||
Pozostało | x | |
| 20 |
| 1 | 17 | 17 | ||||
II dnia | * | x= | x | |||
| 3 | 20 | 60 |
| 24 | 1 | |||
III dnia | x= | x | ||
| 120 | 5 |
| 3 | 17 | 1 | |||
x+ | x+ | x+44=x /*60 | |||
| 20 | 60 | 5 |
| 3 | 9 | |||
15%z x=0,15x= | x= | |||
| 20 | 60 |
| 85 | 17 | |||
pozostala trasa=x−0,15x=...0,85x= | x [skracam przez 55]= | x | ||
| 100 | 20 |
| 1 | 1 | 17 | 17 | |||||
drugiego dnia | pozostałej trasy, = | * | = | x | ||||
| 3 | 3 | 20 | 60 |
| 24 | 24 | 12 | ||||
trzeciego dnia przejechał | całej trasy = | x[skracam przez 22]= | ||||
| 120 | 120 | 60 |
| 9 | 17 | 12 | ||||
x−( | x+ | x+ | x)=44km | |||
| 60 | 60 | 60 |
| 38 | ||
x− | x=44 | |
| 60 |
| 22 | |
x=44 |*60 | |
| 60 |