wielosciany
Adam: 1. Oblicz V i Pc ostrosłupa prawidlowego czworokątnego o krawędzi podstawy dł. 20m i krawędzi
bocznej 12m .
2. Przekątna sześcianu ma długość 6cm. Oblicz V i Pc tej bryły.
3.Pp graniastoslupa prawidlowego czworokatnego jest rowne 16cm 2 . Oblicz V i Pc, jesli
przekątna tego graniastoslupa wynosi 9cm.
Proszę o pomoc, z gory wielkie dzieki.
12 lis 18:48
dero2005:a = 20 m
l = 12 m
d = a√2 = 20√2
H = √l2 − (d2)2 = √144 − 200
złe dane w zadaniu, taki ostrosłup nie istnieje
12 lis 21:30
dero2005:
D = a√3 = 6
a = 2√3 cm
V = a3 = 24√3 cm3
Pc = 6a2 = 72 cm2
12 lis 21:33
dero2005:Pp = a2 = 16
D = 9
a = 4
d = a√2 = 4√2
h = √D2 − d2 = √92 − (4√2)2 = √81 − 32 = √49 = 7
V = a2*h =
Pc = 2a2 + 4ah =