Układ równań i tajemnicze fi
Chorystudent: Witam, potrzebuje pomocy w dwóch zadankach. I najlepiej z objaśnieniem... Opuściłem z powodu
choroby jedne zajęcia i niestety nie wiem jak je ugryźć...
1)
Następujący układ równań rozwiązać w liczbach naturalnych:
x * y = 54
(x,y) = 3
Póki co wiem tylko tyle że moge to zapisać w taki sposób z algorytmu equlidesa:
x * y= 54
x * 3= y
2) Oblicz "fi"(taki symbol) od x czyli fi(x)=(2430)
Z góry dziękuje za pomoc mądrzejszym koleżankom i kolegom. Bardzo potrzebuje sposobów na
rozwiązanie tych zadań, więc bardzo proszę o rozpisanie objaśnień.
12 lis 18:47
edward: βγδ
12 lis 18:48
Chorystudent: ok doszedłem chyba do tego jak zrobić zadanie z φ (tyle że sie pomyliłem i zrobiłem od 2340
φ(2340)= 2*2*3*3*5*13=φ(22)φ(32)φ(5)φ(13)=φ(22−2)φ(32−3)φ(5−1)φ(13−1)=576
Czy dobrze rozwiązałem to zadanie?
12 lis 19:41