matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zbadaj monotoniczność
zaq1234:
zbadaj monotoniczność: F(x)= x
3
+ x
2
+x+1
12 lis 18:21
MathGym:
policz pochodną funkcji
12 lis 18:24
zaq1234:
problem jest taki że jeszcze ich nie miałam
12 lis 18:25
MathGym:
tak wygląda wykres
http://www.wolframalpha.com/input/?i=plot+x^3%2B+x^2%2Bx%2B1
więc może policz kilka dla x
1
= 1 , 2 , 3 ... f(x
1
), f(x
2
),f(x
3
),... i zauważ ,że dla x
2
> x
1
f(x
2
) > f(x
1
) zatem z def rosnąca
12 lis 18:31
Bizon:
.... rozłóż F(x)=x
2
(x+1)+x+1 F(x)=(x+1)(x
2
+1) i narysuj zgodnie z
https://matematykaszkolna.pl/strona/142.html
12 lis 18:35