Badoch: Pomocy nie umiem zrobić tego zadania

!
1.Rozwiąż równanie
(
√7+√48)
x+(
√7-√48)
x=14
Uprzejmie proszę o pomoc...
29 wrz 12:27
Mycha: obustronnie do kwadratu
(7+
√48)
x+(7-
√48)
x+2
√(7+√48)x(7-√48)x=196
(7+
√48)
x+(7-
√48)
x+2
√((7+√48)(7-√48))x=196
(7+
√48)
x+(7-
√48)
x+2
√(49-48)x=196
(7+
√48)
x+(7-
√48)
x+2=196
(7+
√48)
x+(7-
√48)
x=194
i teraz mozemy metoda starozytnych

dla x=1
7+
√48+7-
√48=14 ≠194
dla x=2
(7+
√48)
2+(7-
√48)
2=49+14
√48+48+49-14
√48+48=194
czyli x=2
29 wrz 17:31
badoch: wielkie dzięki za pomoc
29 wrz 23:46