Relacje - równoważność
Szeregowy: Relacje − czy jest równoważna.
Witam. Mam oto takie zadanie.
Zbadać czy relacja R ⊂ Z2, xRy ⇒ 3| x+y jest relacją równoważności.
Więc aby relacja ta była równoważna musi być zwrotna, przechodnia i symetryczna.
A więc zaczynam od tego czy ta relacja będzie zwrotna czyli dla wszystkich liczb należących do
iloczynu kartezjańskiego liczb całkowitych (R ⊂ Z2) zachodzi taka relacja:
xRx ⇒ 3|x+x ⇔ xRx⇒3|2x.
Weźmy dowolną liczbę należącą do tego zbioru np. x=1. Z własności tej relacji wykazałem że
relacja ta nie zachodzi dla wszystkich liczb x∊Z2 lecz istnieją takie liczby dla których
warunek tej relacji jest spełniony czyli liczba 3 jest dzielnikiem liczby 2x np. x=9
2*9=18
18/3=6
I teraz sam nie wiem do czego w sumie doszedłem, do tego że jest to relacja zwrotna czy nie ?
Warunek podzielności liczb przez 3 − Liczba jest podzielna przez 3, gdy suma jej cyfr jest
liczbą podzielną przez 3. Np. 81. Ale nie wiem w ogóle jak mam to wykorzystać i czy to się da
wykorzystaćemotka
Są to moje początki z matematyką dyskretną i relacjami więc nie wiem do końca jak co zapisywać
i na czym bazować. Zrobiłem to na chłopski rozum ale i tak nie do końca bo w sumie to nic nie
wykazałem. Proszę o pomoc ! emotka
12 lis 17:36
PW: Kwantyfikator − to musi się dziać dla każdego elementu. Zaczynamy więc od przykładów −
jeśli natrafimy choć na jeden przykład "na nie" , to relacja nie ma badanej własności.
Pokazałeś, że nieprawdą jest, że
1R1, bo nieprawda, że 3|(1+1).
Koniec, kontrprzykład znaleziony, nie zawracamy sobie głowy niczym innym. Relacja nie jest
zwrotna.
12 lis 22:26