???
Ms. V: Oblicz sume wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych , ktore przy dzieleniu przez 5 daja
reszty 4.
12 lis 17:31
Kaja: można sobie wypisać kilka takich liczb : 4, 9, 14, 19,... , 99
a
1=4 a
n=99 r=5
a
n=a
1+(n−1)*r
99=4+(n−1)*5
95=5(n−1)
19=n−1
n=20
12 lis 17:36
5-latek: Kaju dwucyfrowych
12 lis 17:38
Kaja: no racja, racja...
no to S
20−4−9=...
12 lis 17:39
Kaja: 5−latku bądź dalej taki czujny
12 lis 17:40
5-latek: Schemat ma jak postepowac wiec nie powinno byc problemu
12 lis 17:41
Ms. V: A mozna by to rozpisac tak jak byc powinno?
12 lis 17:57
Kaja: a
1=14 a
n=99 r=5
a
n=a
1+(n−1)*r
99=14+(n−1)*5
85=5(n−1)
17=n−1
n=18
12 lis 18:00
Ms. V: Thank you very much
12 lis 18:04